Houten beelden

met open armen

Dit is het eerste houten beeld dat ik maakte. Om te zorgen dat het niet teveel splijt heb ik zo goed mogelijk de kern eruit gehaald. Dat lukt niet altijd, de lange dame heeft last van de droogte.

Hout is heerlijk materiaal om mee te werken. Omdat we veel hout stoken, dat om de paar jaar in grote hoeveelheden wordt aangevoerd, kan ik gemakkelijk zoeken naar geschikte stukken.

dame hout

Van mijn schoonvader heb ik allerlei beitels geërfd, dat geeft nog een extra dimensie aan het werken met hout. Ook hij deed dat graag, hij maakte ‘nuttige’ dingen.

De dame hiernaast is een beeld van anderhalve meter hoog. Het is gemaakt van notenhout, afkomstig uit ons bos.

beatrix hoed hout

Dit beeld mag hier niet ontbreken. Het is gemaakt in het kader van de wedstrijd die uitgeschreven is door de NOS, bij de 75e verjaardag van (toen nog) Koningin Beatrix. Het is van walnotenhout.

De linker uil, 60 cm hoog, maakte ik samen met mijn kleinkinderen. Hij staat nu in hun tuin. De houtsoort is kers, ook afkomstig uit het Drentse bos. Om bestand te zijn tegen ‘buiten’ heeft hij enkele laklagen gekregen. 

De middelste, een ransuil, heeft zijn vorm te danken aan de vele uilen die in de boom in onze tuin zaten. Appelhout. Het kleine steenuiltje is van walnotenhout.

Ik kreeg een tak met een enorme knoest. Daar kon ik niet omheen.