KR Koudum 2003-2013

KunstRoute Koudum werd tien jaar geleden voor het eerst georganiseerd door Herma Bovenkerk van het Beeldhouwcentrum Koudum (BHC) met de hulp van een aantal vrijwilligers.

Op initiatief van het BHC werd de Commissie KunstRoute Koudum opgericht. Deze commissie heeft de organisatie van de KunstRoute op zich genomen. De commissie valt onder juridische verantwoordelijkheid van Stichting Dorpsbelangen Koudum.

In 2013 bestond de Kunstroute 10 jaar. Dit is breed gevierd. Niet alleen cursisten van het Beeldhouwcentrum Koudum, de beeldhouwers van de beeldhouwopleiding, maar ook dorpsbewoners, kinderen van Basisschool de Welle, van het Bogerman College en bewoners van De Finke deden mee!!

Hieronder de opening door Herma Bovenkerk en de commissie.

opening 2013 herma P1050068

De inwoners van Koudum die langs de kunstroute wonen deden mee met een project waarin ze een dierbaar voorwerp toonden. Daarvan zijn banieren gemaakt.

banier vrouw kr banier

De bloempottenboom van de kinderen van Basisschool De Welle en de hangplek in het Koudumer park, ontworpen en gebouwd door leerlingen van het Bogerman College.

bloempotboom hangplek

De beelden op de route zijn voor het merendeel gemaakt door amateur cursisten.

hand op steen kopje L
nonnetje kr beeld
toren cirkel

 

Cursisten die deelnamen aan de wedstrijd van de NOS om een beeld van Beatrix te maken voor haar 75 ste verjaardag stonden hun beeld af voor de kunstroute.

beatrix beatrix 3
beatrix 2 beatrix draad

Voor sommige beelden die te kwetsbaar zijn om buiten te staan hebben we onderdak gevonden in De Finke, in Galamadammen, in diverse galeries.

slak torso ted
beeldengroep albast beeld marja brons

Per jaar staan er ongeveer veertig beelden op de route.¬†¬†Bovenstaande foto”s geven een klein beeld van de diversiteit van de gemaakte werken.

Inmiddels heeft de tijd ons ingehaald, geen kunstroute meer in Koudum. Er zijn nu vele kunstroutes. En het onbeheerd in tuinen zetten is niet meer verantwoord gebleken, helaas.